Η Ιδανική Φόρτιση Του Ηλεκτρικού Σας Οχήματος

Ποιος είναι ο κατάλληλος φορτιστής για ένα ηλεκτρικό όχημα και ποιος είναι ο ιδανικός χρόνος φόρτισης για τη βέλτιστη διατήρηση της μπαταρίας, είναι δύο από τα βασικά ερωτήματα που προβληματίζουν τους εν δυνάμει αγοραστές ενός ηλεκτρικού οχήματος.

Το 80-90% των φορτίσεων λαμβάνουν χώρα τις περισσότερες φορές στο σπίτι. Ωστόσο οι οδηγοί συχνά επιθυμούν να επαναφορτίζουν το όχημά τους στη δουλειά, σε ένα εστιατόριο ή σε άλλες τοποθεσίες όπου υπάρχει διαθέσιμο σημείο φόρτισης προκειμένου να διασφαλίσουν ότι δεν θα μείνουν με άδεια μπαταρία. Αν και μπορεί να ακούγεται αντιπαραγωγικό στην αρχή, κανένα ΗΟ δεν θα πρέπει να φορτίζεται στο 100% ή να φτάνει στο 0% της φόρτισής του καθώς αυτό επηρεάζει σημαντικά το προσδόκιμο ζωής της μπαταρίας. Τα ΗΟ αποδίδουν καλύτερα όταν η φόρτισή τους κυμαίνεται μεταξύ 15-85% το οποίο τυπικά ελέγχεται από το λογισμικό του ίδιου του αυτοκινήτου. Ο χρόνος φόρτισης εξαρτάται κατά ένα μέρος από τον φορτιστή που χρησιμοποιείται. Οι συνηθέστεροι φορτιστές είναι οι φορτιστές Μεθόδου 2 & 3.

Φορτιστές Μεθόδου 2 (Mode 2)

Οι οδηγοί που προτιμούν να φορτίζουν στο χώρο τους (π.χ οικιακή φόρτιση) πιθανότατα να καλύπτουν τις ανάγκες φόρτισής τους με τη χρήση ενός φορτιστή Μεθόδου 2. Στους φορτιστές αυτούς η ταχύτητα φόρτισης συνήθως περιορίζεται στα 3,7kW, το οποίο συνεπάγεται χρονική διάρκεια από 11 έως και 15 ώρες για την πλήρη επαναφόρτιση μιας τυπικού μεγέθους μπαταρίας ΗΟ. Φυσικά υπάρχει και η δυνατότητα για χρήση φορτιστών Μεθόδου 2 αυξημένης ισχύος που επιτρέπουν μεγαλύτερες ταχύτητες φόρτισης, όπου σε αυτήν την περίπτωση η τυπική ταχύτητα φόρτισης ανέρχεται στα 7kW και ο χρόνος επαναφόρτισης ελαττώνεται συνήθως στις 7 ώρες.

Είναι συχνό οι οδηγοί να φορτίζουν το όχημά τους κατά τη διάρκεια της νύχτας καθώς χρειάζεται αρκετός χρόνος για να φορτίσει ένα όχημα με φορτιστή Μεθόδου 2. Η πλήρης φόρτιση ενός οχήματος κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν είναι απαγορευτική αρκεί να μη γίνεται σε καθημερινή βάση. 3 – 4 φορτίσεις την εβδομάδα μπορούν να διατηρήσουν ένα όχημα φορτισμένο κατά 80%.

Φορτιστές Μεθόδου 3 (Mode 3)

Οι τυπικοί φορτιστές Μεθόδου 3 (400 V, 32A) επιτυγχάνουν συνήθως φορτίσεις στα 22kW το οποίο σημαίνει διάρκεια φόρτισης μικρότερη των 2 ωρών. Η ταχύτητά τους αυτή τους καθιστά ιδανικούς για δημόσιους χώρους στάθμευσης όπως εμπορικά κέντρα, καταστήματα, εστιατόρια, ξενοδοχεία. νοσοκομεία, γυμναστήρια κ.α. όπου ο χρήστης θα μπορέσει να ανακτήσει σε μία ώρα περίπου έως και 80-100χλμ διαδρομής.

Καθημερινή φόρτιση ΗΟ

Ο κάτοχος ενός ηλεκτρικού οχήματος πρέπει να γνωρίζει ότι είναι καλύτερο να φορτίζει το όχημά του για λίγη ώρα κάθε φορά. Είστε σε ένα εμπορικό κέντρο; Φορτίστε το για μία ώρα. Είστε σε ένα εστιατόριο; Κάνετε το ίδιο.

Αν σας ανησυχεί η υπερφόρτιση της μπαταρίας, υπάρχουν τέσσερα εύκολα σημεία που πρέπει να προσέξετε για να έχει η μπαταρία του αυτοκινήτου σας μεγάλη διάρκεια ζωής.

Φορτίζετε τη μπαταρία μέχρι να φτάσει στο 85-90%
Μην αφήνετε τη μπαταρία να φτάσει στο 0%
Αποφεύγετε να αφήνετε το αυτοκίνητο σε μέρη με πολύ μεγάλη θερμοκρασία
Αποφεύγετε τη συχνή DCFC φόρτιση (Direct-current fast charging)

Leave comments

Your email address will not be published.*



You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>