Συγκρίνοντας BMW i3 Vs DS 3 Crossback E-Tense

Από Autotriti

Είναι δύο ηλεκτρικά αυτοκίνητα που ανήκουν σε διαφορετικές κατηγορίες, έχουν όμως παραπλήσια τιμή αγοράς.
Στην αντιπαράθεση μεταξύ της BMW i3 και του DS 3 Crossback είμαστε ανάμεσα σε 2 μοντέλα από διαφορετικές κατηγορίες (σ.σ. μικρό χάτσμπακ η i3 και μικρό SUV το DS 3 Crossback) με παραπλήσιες όμως τιμές μετά και από την κρατική επιδότηση που ισχύει για την αγορά ηλεκτρικών. Εκτός από τις διαφορές που οφείλονται στις διαφορετικές τους κατηγορίες, υπάρχουν και άλλες που έχουν να κάνουν με την ηλεκτρική τους «φύση». Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά τι γίνεται συγκριτικά στους βασικούς τομείς μεταξύ των δύο αυτών ηλεκτρικών μοντέλων.

Εμφάνιση: Διαφορετική η i3, premium φινέτσα για το DS 3 Crossback
Η BMW i3 σίγουρα δεν περνάει απαρατήρητη και παρότι είναι αρκετά χρόνια στην αγορά (σ.σ. κυκλοφορεί η «φρεσκαρισμένη» εκδοχή της στα πλαίσια της σχετικής ανανέωσης) συνολικά δείχνει τη διαφορετικότητα των 4.006 χλστ. του αμαξώματος της, πολλά μέρη του οποίου είναι κατασκευασμένα από εξωτικά ελαφριά υλικά, όπως ανθρακονήματα.

Από την άλλη, το ηλεκτρικό DS 3 Crossback έχει μήκος 4.118 χλστ. μέσω των οποίων εκφράζεται άμεσα ο εκλεπτυσμένος και premium χαρακτήρας του, τόσο μέσω της συνολικής σχεδίασης, όσο και των επιμέρους λεπτομερειών, όπως είναι τα εντυπωσιακά φώτα, η ιδιαίτερη μάσκα εμπρός και οι «αναδυόμενες» χειρολαβές του.

Κινητήρες-Επιδόσεις: Πιο σβέλτη η i3, περισσότερα χλμ. με μια φόρτιση το DS 3 Crossback
Οι ηλεκτροκινητήρες που εφοδιάζουν τα δύο μοντέλα είναι σταθερού μαγνήτη με αυτόν της i3 να αποδίδει 170 ίππους και 250 Nm ροπής, ενώ του DS 3 Crossback E-Tense αποδίδει 136 ίππους και 260 Nm ροπής. Στην πράξη και οι δύο ηλεκτροκινητήρες προσφέρουν καλές επιδόσεις, αλλά το αρκετά χαμηλότερο βάρος και τα 34 παραπάνω άλογα δίνουν ξεκάθαρο προβάδισμα στο γερμανικό μοντέλο. Η ουσιαστική διαφορά όμως πηγάζει από τον συνδυασμό του DS 3 Crossback E-Tense με μπαταρίες χωρητικότητας 50 kWh με την i3 να διαθέτει μπαταρίες 42 kWh. Έτσι το premium γαλλικό μοντέλο προσφέρει μεγαλύτερη αυτονομία χάρη στη μεγαλύτερη μπαταρία και τη χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας.

Και τα δύο μοντέλα προορίζονται φυσικά για αστικές μετακινήσεις με το DS 3 Crossback E-Tense να μπορεί να διανύσει 320 χλμ. θεωρητικά (285-290 χλμ. στη διάρκεια της δοκιμής μας), ενώ η BMW i3 προσφέρει αυτονομία έως 308 χλμ. (255-260 χλμ. στη δοκιμή μας). Οι χρόνοι κανονικής φόρτισης είναι μικρότεροι για την i3, σε ταχυφορτιστή όμως το DS 3 Crossback μιας και υποστηρίζει φόρτιση με 100 kW έχει το πάνω χέρι στους αυτοκινητοδρόμους και στη ταχεία φόρτιση.

Μoναδικό σε σχεδίαση είναι και το εσωτερικό του DS 3 Crossback Ε-Τense με το σχεδιαστικό μοτίβο του διαμαντιού να ακολουθείται κι εδώ, όπως και στις συμβατικές εκδόσεις.
Μoναδικό σε σχεδίαση είναι και το εσωτερικό του DS 3 Crossback Ε-Τense με το σχεδιαστικό μοτίβο του διαμαντιού να ακολουθείται κι εδώ, όπως και στις συμβατικές εκδόσεις.

Εσωτερικό-Χώροι: Αισθητική και χωροταξική υπεροχή του DS 3 Crossback
Το εσωτερικό της έκδοσης E-Tense του DS 3 Crossback παραμένει ίδιο σε μεγάλο βαθμό με τις συμβατικές εκδόσεις και κερδίζει τις εντυπώσεις με την ξεχωριστή του σχεδίαση, τον ποιοτικό του διάκοσμο και την ξεχωριστή του εικόνα. Μάλιστα, οι προαιρετικές λευκές δερμάτινες επενδύσεις σε ταμπλό, καθίσματα και στο εσωτερικό των θυρών, απογειώνουν το αισθητικό αποτέλεσμα. Υπάρχει φυσικά οθόνη αφής και ο premium διάκοσμος συνδυάζεται με high-tech στοιχεία και πολλές δυνατότητες εξατομίκευσης.
Οι δερμάτινες ενθέσεις στο ταμπλό, τα υλικά και ο εξοπλισμός τονίζουν τον premium χαρακτήρα του.
Οι δερμάτινες ενθέσεις στο ταμπλό, τα υλικά και ο εξοπλισμός τονίζουν τον premium χαρακτήρα του.

Σε εντελώς διαφορετικό μοτίβο, το εσωτερικό της i3 χαρακτηρίζεται από λιτές γραμμές με τα υλικά να είναι ωστόσο υψηλής ποιότητας και το φινίρισμα top. Υπάρχει μεγάλη οθόνη, που ελέγχεται μέσω πιεζοπεριστροφικού διακόπτη, αλλά την έκπληξη προκαλεί το άνοιγμα των πίσω μικρών θυρών προς την αντίθετη κατεύθυνση των μπροστινών και η απουσία κεντρικής κολώνας. Σε κάθε περίπτωση η i3 έχει τον τρόπο να εντυπωσιάζει και στο εσωτερικό.
Οι δερμάτινες ενθέσεις στο ταμπλό, τα υλικά και ο εξοπλισμός τονίζουν τον premium χαρακτήρα του.
Οι δερμάτινες ενθέσεις στο ταμπλό, τα υλικά και ο εξοπλισμός τονίζουν τον premium χαρακτήρα του.

Πάντως, οι χώροι είναι καλύτεροι όπως είναι λογικό στο DS 3 Crossback αν και στα δύομοντέλα 4 άτομα θα φιλοξενηθούν άνετα, με την μεγάλη διαφορά τους, ωστόσο, να εμφανίζεται στο διαθέσιμο χώρο για τις αποσκευές όπου το ηλεκτρικό γαλλικό crossover προσφέρει 350 λτ. και η i3 260 λίτρα.

Leave comments

Your email address will not be published.*You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>