Το Μελλον Της Μετακίνησης Είναι Η Ηλεκτροκίνηση

Ίσως να μην το έχουμε συνειδητοποιήσει, αλλά ένας από τους πιο δημοφιλείς τρόπους μετακίνησης στην Ελλάδα είναι η ηλεκτροκίνηση. Αρκεί να σκεφτούμε πως το τρόλεϊ, το τρένο, το τραμ, βασίζονται σε αυτήν. Όμως, υπάρχουν ακόμη επιφυλάξεις στη χρήση ιδιωτικών ηλεκτρικών οχημάτων ίσως επειδή δεν γνωρίζουμε τα πλεονεκτήματά τους. Ανάμεσα σε αυτά σημαντική θέση έχει το κόστος αφού τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι σε πολλές περιπτώσεις φθηνότερα από τα αυτοκίνητα με diesel αν συγκρίνουμε ολόκληρο τον κύκλο ζωής του αυτοκινήτου, που περιλαμβάνει χαμηλότερο κόστος συντήρησης και ηλεκτρισμού και χαμηλότερη φορολογία.

Σε όλο τον κόσμο, οι μεγάλοι κατασκευαστές εντάσσουν όλο και περισσότερα ηλεκτρικά μοντέλα στην γκάμα τους. Tesla, Volkswagen, Mercedes, BMW, Kia, Audi, Renault, Nissan έχουν ήδη μπει δυναμικά στην αγορά, ενώ πολλοί άλλοι ακόμη πρόκειται να το πράξουν σύντομα, καθώς οι διαρκώς αυξανόμενες πωλήσεις δείχνουν πως το μέλλον της αυτοκίνησης ανήκει στην ηλεκτροκίνηση.

Καθαρό περιβάλλον, ικανοποιημένοι οδηγοί
Τα αυτοκίνητα τελευταίας τεχνολογίας που κινούνται με ηλεκτρισμό έχουν τις ίδιες δυνατότητες με ένα συμβατικό αυτοκίνητο, με ταυτόχρονη εξοικονόμηση κόστους και ενέργειας, αθόρυβη λειτουργία και μηδενικές εκπομπές ρύπων. Πολλές πανεπιστημιακές έρευνες αποδεικνύουν ότι, ακόμα και αν συμπεριλάβουμε την παραγωγή της μπαταρίας, ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι καλύτερο για το περιβάλλον από ένα αυτοκίνητο με μηχανή εσωτερικής καύσης, ντιζελοκίνητο ή βενζινοκίνητο, καθώς δεν εκπέμπει διοξείδιο του άνθρακα αλλά και τα επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία οξείδια του αζώτου. Παράλληλα, οι οδηγοί των ηλεκτρικών αυτοκινήτων δηλώνουν περισσότερο ικανοποιημένοι διότι η οδήγηση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι διασκεδαστικότερη, εύκολη και συναρπαστική, χάρη στην «οδήγηση με ένα πεντάλ».

Απορίες για τη νέα τεχνολογία
Τα ηλεκτροκίνητα οχήματα κινούνται με ενέργεια που αποθηκεύουν σε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες. Το γεγονός αυτό δημιουργεί κάποια ερωτήματα σχετικά με το πόσο εύκολο είναι να φορτίσουμε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο και πόσο μεγάλη αυτονομία παρέχουν οι μπαταρίες. Δηλαδή, τι θα κάνουμε αν το αυτοκίνητο μας αφήσει στη μέση του δρόμου; Πόσο «κρατάει» η μπαταρία; Υπάρχουν υποδομές που θα μας κάνουν να νιώσουμε ασφαλείς;

Τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα από ό,τι νομίζουμε. Τα περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα φορτίζονται το βράδυ στο σπίτι ή στον χώρο στάθμευσης της επιχείρησης. Η αυτονομία του ηλεκτρικού αυτοκινήτου έχει βέβαια σχέση με τις καιρικές συνθήκες, τη λειτουργία του κλιματιστικού, την επιτάχυνση, τον τρόπο οδήγησης κ.λπ.. Πολλά από τα νέα μοντέλα ηλεκτρικών οχημάτων μπορούν να διανύσουν πάνω από 300 χιλιόμετρα με μία μόνο φόρτιση.

Κατά μέσο όρο, η ίδια απόσταση στοιχίζει σχεδόν τα μισά όταν διανύεται με ηλεκτρικό όχημα σε σχέση με ένα συμβατικό όχημα διότι η ηλεκτρική ενέργεια είναι οικονομικότερη σε σχέση με τη βενζίνη, και τα ηλεκτρικά οχήματα αποδίδουν καλύτερα σε σχέση με τα συμβατικά.

Leave comments

Your email address will not be published.*



You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>