Τρίπορτα Αυτοκίνητα Τελος, Αλλά Γιατί;

Έχεις τρίπορτο μικρό ή μικρομεσαίο; Είσαι ο τελευταίος των Μοϊκανών. Οι τρίπορτες εκδόσεις που κάποτε ήταν απαραίτητες στη γκάμα κάθε μικρού ή μικρομεσαίου έχουν εξαφανιστεί. Γιατί όμως δεν πουλάνε όσο κάποτε; Είναι θέμα γούστου ή θέμα ανάγκης;

Η Seat μόλις ανακοίνωσε ότι κόβει από τη γκάμα της τις τρίθυρες εκδόσεις των Leon και Mii. Η ανακοίνωση δεν δημιουργεί έκπληξη αφού ο όμιλος VW έχει ήδη καταργήσει πολλά τρίθυρα μοντέλα, οπότε και η Seat απλά ακολουθεί.

Για την Seat το Leon SC, όπως ονομαζόταν η τρίθυρη έκδοση, ήταν και το πρώτο μικρομεσαίο της μάρκας που κυκλοφόρησε με πέντε ή και τρεις πόρτες. Όλα τα προηγούμενα Leon ήταν αποκλειστικά πεντάθυρα. Οπότε το όλο «μπρος-πίσω» της μάρκας δημιουργεί ερωτήματα, όμως η απάντηση είναι απλή.

Το τρίθυρο Leon αποτελεί μόλις το 6% των πωλήσεων του μοντέλου, ποσοστό τόσο χαμηλό που δεν μπορεί να στηρίξει το κόστος παραγωγής μιας τόσο διαφορετικής έκδοσης. Στην περίπτωση του Mii, του μίνι μοντέλου της μάρκας, η τρίθυρη έκδοση έπεσε κάτω από το 14% του συνόλου πωλήσεων, και παρότι ως ποσοστό αυτό δεν είναι τόσο τραγικό, το Mii έχει ακόμη ένα πρόβλημα ως προς τις τρίθυρες εκδόσεις: Τα δύο άλλα μοντέλα με το οποία μοιράζεται το μεγαλύτερο μέρος των μηχανικών του μερών, το VW Up και το Skoda Citigo έχουν ήδη διακόψει τις τρίθυρες εκδόσεις, άρα και το τέλος του τρίθυρου Mii ήταν αναμενόμενo.

Ο όμιλος έχει ανακοινώσει ή ήδη διακόψει τρίθυρα μοντέλα όπως το Beetle, το Polo και το Scirocco, αλλά και το Audi A3, ενώ και το Α1 όπως και το επόμενο Golf θα χάσουν τις τρίθυρες εκδόσεις τους. Και δεν είναι μόνο ο όμιλος VW. Μοντέλα όπως το Opel Astra (GTC) ή το Kia ProceeΆd που ήταν τρίθυρες εκδόσεις μικρομεσαίων, έχουν κοπεί, στην περίπτωση του πρώτου ή μεταμορφωθεί (σε στέισον) στην περίπτωση του δεύτερου. Ακόμη και το Range Rover Evoque με τις τρεις πόρτες σταμάτησε να παράγεται.

Φυσικά η τάση έχει να κάνει με την χαμηλή ζήτηση, που με τη σειρά της έχει να κάνει με το ότι οι τρίθυρες εκδόσεις έχουν σημαντικά μειωμένη χρηστικότητα, ενώ η εικόνα του περισσότερο σπορ μοντέλου μάλλον έχει χαθεί, αφού η αγορά έχει στραφεί στα SUV και έτσι συμβατικά τρίθυρα αυτοκίνητα δεν μπορούν να κάνουν την διαφορά για να προσελκύσουν κόσμο.

Leave comments

Your email address will not be published.*



You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>