10+ ηλεκτρικά αυτοκίνητα με την μεγαλύτερη αυτονομία

Αυτά είναι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που με μία φόρτιση μπορούν να διανύσουν την μεγαλύτερη απόσταση από όσα έχουν παρουσιαστεί μέχρι σήμερα και αναμένεται να κυκλοφορήσουν σύντομα.

Για τον χώρο της βιομηχανίας τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ένα τα προϊόντα που αναπτύσσονται συνεχώς με τα R&D των εταιριών, προμηθευτών, πανεπιστημίων κ.α. να εξελίσσουν νέες τεχνολογίες και να αναζητούν το άγιο δισκοπότηρο της αποδοτικότερης μπαταρίας.

Μέχρι να δούμε τις πολλά υποσχόμενες solid-state τα σημερινά EV εφοδιάζονται με μπαταρίες λιθίου-ιόντων. Και όπως είναι λογικό ισχύει ο γενικότερος κανόνας πως όσο μεγαλύτερη είναι η χωρητικότητα της, τόσο μεγαλύτερη είναι και η αυτονομία με μία φόρτιση.

Στον αντίποδα υπάρχουν και οι σχετικοί περιορισμοί αφού μια μεγάλη μπαταρία δεν ανεβάζει κατά πολύ την τιμή ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου, αλλά και το βάρος του. Έτσι, οι κατασκευαστές υποχρεούνται κατά μια έννοια στο να τοποθετούν τις μεγάλες μπαταρίες σε ούτως ή άλλως ακριβότερα SUV και λιμουζίνες και τις μικρότερες σε αυτοκίνητα με πιο αστικό χαρακτήρα ώστε να συγκρατείται και η τιμή πώλησης σε λογικά επίπεδα.

Εννοείται πως όπως και στα συμβατικά αυτοκίνητα έτσι και στα ηλεκτρικά μεγάλο ρόλο παίζει το στιλ οδήγησης επηρεάζοντας άμεσα την κατανάλωση και κατά συνέπεια την αυτονομία. Ωστόσο, στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ένα πιο οικονομικό στιλ οδήγησης ή ένα πιο βαρύ πόδι κάνει πιο αισθητή την επίδραση του στα ενεργειακά αποθέματα της μπαταρίας και κατ’ επέκταση στην προσφερόμενη αυτονομία.

Στην παρακάτω λίστα αναφέρονται τα μοντέλα στην έκδοση τους με την μεγαλύτερη μπαταρία και την μέγιστη αυτονομία που ανακοινώνει ο κατασκευαστής (όπου δεν υπάρχει είναι εκτιμώμενη). Μερικά από αυτά κυκλοφορούν ήδη στους δρόμους της Ευρώπης, κάποια άλλα αναμένεται να λανσαριστούν μέσα στο έτος.

Hyundai Kona Electric
Μπαταρία: 64 kWh
Αυτονομία: έως 395 χλμ.

Porsche Taycan Plus
Μπαταρία: 83,7 kWh
Αυτονομία έως 484 χλμ.

Hyundai Ioniq 5

Μπαταρία: 72,6 kWh
Αυτονομία: έως 484 χλμ.

Audi Q4 e-tron
Μπαταρία: 77 kWh
Αυτονομία: έως 488 χλμ.

Nissan Ariya
Μπαταρία: 87 kWh
Αυτονομία: έως 500 χλμ.

Kia EV6
Μπαταρία: 77,4 kWh
Αυτονομία: έως 510 χλμ.

VW ID.4
Μπαταρία: 77 kWh
Αυτονομία: έως 518 χλμ.

Skoda Enyaq iV
Μπαταρία: 82 kWh
Αυτονομία: έως 521 χλμ.

Skoda Enyaq
VW ID.3
Μπαταρία: 77,4 kWh
Αυτονομία: έως 549 χλμ.

Tesla Model 3
Μπαταρία: 77,4 kWh
Αυτονομία: έως 580 χλμ.

BMW iX
Μπαταρία: 100 kWh
Αυτονομία: έως 600 χλμ.

Ford Mustang Mach-E
Μπαταρία: 88 kWh
Αυτονομία: έως 610 χλμ.

Mercedes-Benz EQS
Μπαταρία: 107,8 kWh
Αυτονομία: έως 770 χλμ.

Tesla Model S
Μπαταρία: 115 kWh
Αυτονομία: έως 840 χλμ.

Leave comments

Your email address will not be published.*You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>